27-08-2014

Честит Тодоровден!!!

Конни надбягвания на този празник за поредна година

Снимка: ИнтернетДнес празнуваме Тодоровден. Той се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости. Празникът е известен още с имената Тодорова събота, Конски Великден, Тудорица и е посветен на коневъдството и на конния спорт.
Честването на Тодоровден, а и Великден, се определя по лунния календар. Почитането на християнския светец Тодор от българите е засвидетелствано още през ранното средновековие. Обединяват се  двата култа към Светите Великомъченици Теодор Стратилат и Теодор Тирон. В иконографията този светец е представен като ездач на бял кон и змееборец.
Тодоровден празнуваме заради  здравето на конете и затова е празник на коневъдството и на конния спорт.

По изгрев слънце обичаят повелява мъжете сплитат опашките и гривите на конете, украсяват ги с мъниста, с пискюли и цветя, и ги отвеждат на водопой.  Работата на жените е да замесят обредни хлябове, като дават от тях и на конете. Вари се и жито, което се благославя в църковния храм.
След това се провежда конно състезание – известно като кушия. Победителят в надпреварата, обикновено получава риза или къпрпа, а конят- хубава юзда. Спечелилият надбягването обикаля с коня си всички домове, за да честити празника. Традицията повелява хората да го  посрещат радушно и да  поят коня му с вода. Паметта на Теодор Тирон се почита от векове.
За обредната трапеза трябва да се приготвим с пита с мая, леща и супа от гъби.
Днес имен ден празнуват  Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора.

 


Русе Днес | 2012-03-03


Добави в Svejo

Коментари по публикацията: